Wet DBA, de stand van zaken
Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA de vervanger van de VAR. Daarmee zijn modelovereenkomsten belangrijk geworden bij het beoordelen van arbeidsrelaties van zzp’ers. Deze nieuwe methode bleek echter ook niet goed te werken.
Modelovereenkomsten. U leest het goed: al in 2016 is de Wet DBA ingevoerd. Kort daarna werd echter al duidelijk dat een systeem met door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten niet goed werkt. De arbeidsrelaties van tegenwoordig zijn te complex en te veelzijdig om deze goed te kunnen vangen in een aantal standaardovereenkomsten.
Pilot webmodule
Online vragenlijst. Om dit op te lossen, werd er in 2019 aangekondigd dat men wil gaan werken met een webmodule. Door deze online vragenlijst in te vullen, krijgt u als opdrachtgever vooraf een beeld of de opdracht gezien wordt als werk in loondienst of niet. Sinds 11 januari 2021 kunt u via de website https://ondernemersplein.kvk.nl de pilot Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) raadplegen. De pilot is op 10 juli 2021 afgelopen en geëvalueerd, maar kan nog steeds worden ingevuld.
Geen zekerheid. Aan de uitkomst van de webmodule kunnen geen rechten ontleend worden, het is een indicatie. Alleen opdrachtgevers die in Nederland gevestigd zijn en hun opdrachten uitbesteden aan opdrachtnemers in Nederland, kunnen gebruikmaken van de webmodule.
Invoering webmodule uitgesteld
Klus voor een volgend kabinet. Het was de bedoeling dat na deze pilot de webmodule officieel zou worden ingevoerd. Demissionair minister Koolmees heeft echter onlangs bekendgemaakt dat dit niet zal gebeuren. Hij laat de beslissing over het wel of niet invoeren van deze webmodule over aan een volgend kabinet. De daadwerkelijke invoering hiervan kan dus nog wel even op zich laten wachten.
Of niet? Overigens waren de resultaten van de pilot ook niet geweldig. Het is dus goed mogelijk dat een volgend kabinet besluit om de webmodule niet in te voeren.
Wat betekent dit voor de handhaving?
Toezicht en aanwijzingen. Het zogenaamde ‘handhavingsmoratorium’ blijft voorlopig van kracht. Dit betekent dat de Belastingdienst niet zeer actief en in principe zonder boetes handhaaft. De Belastingdienst houdt wel toezicht en geeft indien nodig de werkgever aanwijzingen om de arbeidsrelatie aan te passen. Let op. Als deze aanwijzingen niet worden opgevolgd of bij evidente kwaadwillende opdrachtgevers, zal er actief door de Belastingdienst worden opgetreden. In dat geval kunnen er wel boetes worden opgelegd.
Praktijk
Kritisch blijven. Wat moet u nu als opdrachtgever met deze situatie? Wij adviseren u om ondanks het handhavingsmoratorium kritisch te blijven bij het inhuren van zzp’ers. Gebruik hierbij een modelovereenkomst en zorg ervoor dat de praktijk daadwerkelijk aansluit bij de in de overeenkomst genoemde uitgangspunten. Let op. Een bepaling in de overeenkomst met de zzp’er dat er geen sprake is van een gezagsverhouding, heeft geen nut als deze gezagsverhouding in de praktijk wel blijkt te bestaan.
Webmodule raadplegen. Daarnaast kunt u de webmodule nog steeds raadplegen. Ondanks dat deze u als opdrachtgever geen volledige zekerheid biedt, kunt u hiermee wel op hoofdlijnen nagaan of u deze zzp’er buiten loondienst voor u kunt laten werken.