Bedrijven krijgen nog drie maanden steun, geen kwijtschelding belastingschuld
Nederlandse bedrijven hebben tot nu toe 36 miljard euro aan belastingschulden opgebouwd, maar “om ongelijkheid te voorkomen, is er geen sprake van generieke kwijtschelding van die schulden”, meldt het demissionaire kabinet donderdag bij de presentatie van de nieuwe steunpakketten. Er wordt in totaal 6 miljard euro uitgetrokken voor nieuwe coronasteun, kondigen ministers Stef Blok (Economische Zaken), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) aan.
Het kabinet verlengt de steunmaatregelen met drie maanden, maar er veranderen wel wat zaken. Zo wordt de looptijd van de Tozo-lening voor zzp’ers verlengd van 42 tot 60 maanden en wordt de deadline voor de terugbetaling met een half jaar verschoven naar 1 januari 2022. Tot die tijd wordt geen rente in rekening gebracht.
Ook zal de TVL-steun voor vaste lasten niet meer meetellen als omzet bij de aanvraag van loonsubsidie (NOW). Daardoor kunnen meer bedrijven loonsteun ontvangen.
Eerder was al bekendgemaakt dat ondernemers voor de TVL-steun kunnen kiezen uit twee referentieperiodes, afhankelijk van welke periode het representatiefst is.
Ondernemers krijgen meer tijd om belastingschulden af te betalen
Ook op belastinggebied worden enkele maatregelen genomen. Ondernemers hoeven pas vanaf 1 oktober volgend jaar te beginnen met het aflossen van hun belastingschulden en krijgen daar vijf jaar de tijd voor. Wel moeten ze vanaf 1 juli 2021 weer gewoon belastingen betalen.
Om ongelijkheid te voorkomen, worden er geen schulden kwijtgescholden, meldt het kabinet. “Dat zou niet eerlijk zijn naar de ondernemers die al een deel afbetaald hebben”, zegt minister Hoekstra. Veel ondernemers zouden hun schulden al deels hebben afgelost.
ekstra over steunpakket: ‘Onze plicht om goed om te gaan met belastinggeld’
Bedrijven kunnen lenen voor onder meer een doorstart
Verder wordt de zogenoemde invorderingsrente, een prikkel om belastingschulden op tijd te betalen, stapsgewijs verhoogd. Normaal gesproken gaat het om een rente van 4 procent, maar vanaf 1 januari 2022 bedraagt die slechts 1 procent. Daarna wordt de rente tot 1 januari 2024 in stappen verhoogd tot 4 procent.
Het kabinet stelt ook 200 miljoen euro beschikbaar voor leningen aan bedrijven die na een overeenkomst met schuldeisers een doorstart willen maken of bepaalde activiteiten willen aanpassen. Verder wordt 42,5 miljoen euro uitgetrokken voor de dierentuinen voor de periode in het tweede kwartaal waarin die nog gesloten waren.
‘Steunpakketten volgen de economische bewegingen’
De afgelopen dagen klonken er vanuit economische hoek geluiden dat het beter is om de maatregelen stilaan af te bouwen, omdat die de economische ontwikkeling belemmeren. Onder meer het Centraal Planbureau (CPB) kwam met deze kritiek. Het kabinet erkent dat, maar wijst er ook op dat er nog veel onzekerheid over de toekomst is.
“We willen zoveel mogelijk in de kern gezonde bedrijven door de crisis helpen. De steunpakketten zijn zo ontworpen dat het gebruik ervan meeademt: hoe meer omzetverlies, hoe meer steun. Andersom geldt dat dus ook: naarmate de economie verder opengaat en bedrijven meer omzet kunnen draaien, groeien zij ook uit de steunpakketten”, klinkt het.
Door: NU.nl