Belastingplannen voor eenmanszaak, vof, maatschap of cv
In de voorgestelde plannen voor 2024 betalen werkenden en gepensioneerden minder belasting en houden netto meer geld over. Mensen met een lager inkomen gaan er meer op vooruit dan de hogere inkomens.
In de Inkomstenbelasting wordt je persoonlijk inkomen belast. Dat gebeurt in drie boxen:
- Box 1 inkomen uit arbeid, uitkering, eigenwoningbezit
- Box 2 inkomen uit aandelenbezit
- Box 3 inkomen uit sparen, beleggen
Voor elke box komen er wijzigingen aan.
Nadat je in de drie boxen de belasting hebt berekend, gaan daar nog bedragen vanaf. Afhankelijk van je situatie kom je in aanmerking voor heffingskortingen, ondernemersaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Het bedrag dat overblijft is de belasting die je moet betalen voor dat jaar.
Box 1 Inkomen uit arbeid, uitkering, eigenwoningbezit
Je inkomen in box 1 wordt belast in twee schijven. In 2024 betaal je over je inkomen tot 75.624 euro 36,97% belasting. Dat is 0,04 procentpunt meer dan in 2023. Over je inkomen boven 75.624 euro betaal je volgend jaar 49,5% inkomstenbelasting, net als in 2023. Voor AOW-gerechtigden geldt een aangepaste eerste schijf.
Het bedrag van de schijfgrenzen ging andere jaren omhoog met het inflatiepercentage. Dit jaar is de verhoging 3,55%. Dat is minder dan de inflatie van 9,9%. Je betaalt hierdoor eerder het hogere tarief van de tweede schijf.
Box 2 inkomen uit aandelenbezit
Bezit je 5% of meer van de aandelen in een bedrijf, dan heb je een ‘aanmerkelijk belang’. Je ontvangt dan mogelijk winstuitkering, oftewel dividend. In 2023 betaalde je daarover 26,9% belasting. In 2024 wordt ontvangen dividend uit aanmerkelijk belang belast in een tweeschijvensysteem. Over inkomen tot 67.000 euro betaal je 24,5% belasting. Over alles daarboven is het tarief 31%.
In 2024 betaal je over winstuitkeringen tot ongeveer 106.000 euro minder belasting in box 2. Op hogere winstuitkeringen betaal je in 2024 meer belasting dan in 2023. Het kan interessant voor je zijn om opgespaarde winsten in je bedrijf nog in 2023 uit te keren. Overleg met je adviseur. Let op: na een dividenduitkering heb je geld en beleggingen in privé. Het is dan vermogen in box 3. Er geldt in box 3 een heffingsvrij vermogen van 57.000 euro. Komt de waarde boven deze vrijstelling dan betaal je hierover belasting in box 3. Overleg met je adviseur wat in jouw situatie verstandig is.
Box 3 inkomen uit sparen, beleggen
Heb je spaargeld of beleggingen? Dan betaal je in 2024 over je vermogen tot 57.000 euro geen belasting. Heb je meer vermogen? Dan betaal je 34% belasting over het rendement dat je hiermee hebt gehaald. Het rendement is opbrengst die je met spaargeld en beleggingen behaalt. De overheid rekent in 2024 met een vast rendementspercentage voor beleggingen van 6,04%. Het rendement op spaargeld wordt later vastgesteld. Met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023 telt geld op derdenrekeningen bij een notaris of deurwaarder ook als spaargeld. Dat geldt ook voor het aandeel van woningeigenaren in het vermogen van een vereniging van eigenaren (VVE).
Schulden vallen ook in box 3. De kosten van je schulden komen in mindering op de opbrengsten van je bezittingen. Voor de kosten van je schulden wordt met een vast rentepercentage gerekend. Een vast bedrag van je schulden kun je niet aftrekken. Dat is de schuldendrempel. De schuldendrempel en het rentepercentage worden later vastgesteld.
MKB-Winstvrijstelling omlaag
De MKB-winstvrijstelling vermindert je belastbare winst na ondernemersaftrek. Het percentage daalt in 2024 van 14% naar 12,7%. Ondernemers met een hoge winst gaan hierdoor het meeste achteruit.
Zelfstandigenaftrek
Werk je minimaal 1.225 uur in je onderneming? Dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek gaat in 2024 met 1.280 euro omlaag. De zelfstandigenaftrek is dan 3.750 euro. De komende jaren daalt de zelfstandigenaftrek verder tot 900 euro in 2027.
Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding
De onbelaste kilometervergoeding gaat in 2024 omhoog van 21 naar 23 cent. Als ondernemer mag je dit bedrag van de winst aftrekken voor zakelijke ritten met je privé auto, motor of fiets. Als werkgever mag je die 23 cent per kilometer ook onbelast aan je personeel vergoeden. Dat geldt voor woon-werkverkeer en andere zakelijke kilometers met een eigen vervoermiddel.
Beperking afschrijving gebouwen
Heb je een bedrijfspand in eigen gebruik? Dan mocht je tot 2024 afschrijven tot 50% van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde ontvang je ieder jaar van je gemeente via de aanslag gemeentelijke belastingen. Vanaf 2024 mag je nog maar afschrijven tot 100% van de WOZ-waarde. Door een lager- of geen afschrijvingsbedrag is je jaarwinst hoger. Je betaalt hierdoor meer belasting.
Herinvesteringsreserve bij gedeeltelijk stoppen bedrijf
Stop je met een gedeelte van je onderneming door ingrijpen van de overheid? Bijvoorbeeld via de uitkoopregeling van agrarisch ondernemers? Dan doe je mogelijk een bedrijfsmiddel weg dat je niet meer gebruikt. Verkoop je iets voor meer dan de boekwaarde, dan maak je winst. Vanaf 2024 mag je dat bedrag gebruiken als ‘herinvesteringsreserve’. Je betaalt er dan geen belasting over. Het bedrag van de herinvesteringsreserve moet je in het jaar van verkoop of een van de volgende drie jaren besteden aan een of meer bedrijfsmiddelen voor de onderneming waarmee je wel doorgaat. Gebruik je het bedrag uiteindelijk helemaal niet? Dan telt het wel mee als winst en betaal je er alsnog belasting over.
Versobering Energie-investeringsaftrek
Als je investeert in energiebesparende en duurzame bedrijfsmiddelen, dan kun je in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Daarmee mag je een percentage van de kosten van je investering aftrekken van de winst. Daardoor betaal je minder belasting.
De regering wil de EIA voor ondernemers met vijf jaar verlengen: tot 2028. Het percentage dat je mag aftrekken daalt in 2024 wel van 45,5% naar 40%. De investering bedraagt minimaal 2.500 euro en maximaal 136 miljoen euro.
Heb je een grote investering in gedachten? Dan kan het verstandig zijn om dit nog in 2023 te doen, zodat je profiteert van de aftrek van 45,5% van de kosten van de investering.
Je bv en Prinsjesdag: dit zijn de belastingplannen
De regering wil in 2024 voor een besloten vennootschap (bv) onder meer de Energie-investeringsaftrek versoberen en de giftenaftrek afschaffen. De schijfgrens en het tarief voor de vennootschapsbelasting wijzigen niet. Deze plannen zijn nog niet definitief. De Eerste en Tweede Kamer moeten de plannen nog goedkeuren.
Schijfgrens en tarief 2024 vennootschapsbelasting
De schijfgrens en het tarief van de vennootschapsbelasting wijzigen niet in 2024. De winst van je bv blijft daardoor tot een bedrag van 200.000 euro in de eerste schijf vallen. Het tarief voor deze schijf is 19%. Dus als je 200.000 euro winst hebt, betaal je 38.000 euro belasting.
Is de winst van je bv meer dan 200.000 euro? Dan valt het bedrag daarboven in de tweede schijf. Voor deze tweede schijf geldt een tarief van 25,8%.
Afschaffing giftenaftrek voor bv
Je kunt de zakelijke giftenaftrek per 1 januari 2024 niet meer gebruiken als het aan de regering ligt. Dat betekent dat je giften aan Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI’s) en Sociaal Belang Behartigende Instellingen (SBBI’s) niet langer van de winst kunt aftrekken.
Nu kun je dat nog wel doen voor een schenking aan een ANBI of SBBI. De maximale giftenaftrek is 50% van de winst per jaar, met een maximum van 100.000 euro.
Aan de andere kant wil de regering een niet-zakelijke gift aan een ANBI of SBBI volgend jaar niet langer zien als een verkapte winstuitdeling aan de aandeelhouder. Nu moet je daarover nog dividendbelasting en inkomstenbelasting betalen (box 2).
Verduurzamen bedrijfspand of huurwoning
Wil je investeren in isolatiemaatregelen, dan kun je in 2024 voor het eerst gebruik maken van de zakelijke Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De regering wil dat dan ook isolatie in aanmerking komt voor die regeling. Daar tegenover staat dat de subsidie niet meer is te gebruiken voor zonnepanelen en windmolens. In 2023 kan dat nog wel.
Je kunt ISDE gebruiken voor het verduurzamen van je bedrijfspand of woningen die je verhuurt. De zakelijke ISDE-subsidie geldt onder meer voor de aanschaf van (hybride) warmtepompen en zonneboilers. Als je zakelijk gebruik maakt van ISDE-subsidie, dan kun je deze investering niet aanmelden voor Energie-investeringsaftrek (EIA).
Versobering Energie-investeringsaftrek
Als je investeert in energiebesparende en duurzame bedrijfsmiddelen, dan kun je in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Daarmee mag je een percentage van de kosten van je investering aftrekken van de winst. Daardoor betaal je minder belasting.
De regering wil de EIA voor ondernemers met vijf jaar verlengen: tot 2028. Het percentage dat je mag aftrekken daalt in 2024 wel van 45,5% naar 40%. De investering bedraagt minimaal 2.500 euro en maximaal 136 miljoen euro.
Overige regelingen uit het belastingplan 2024
30%-regeling buitenlandse werknemers beperkt
Wat verandert er?
Bent u werkgever? En neemt u een buitenlandse werknemer in dienst met een talent of bijzondere kennis? U mag de extra kosten die uw werknemer door de verhuizing naar Nederland maakt niet meer onbeperkt belastingvrij vergoeden. Ook moet u voortaan elk jaar aan de Belastingdienst melden hoe u deze extraterritoriale kosten wilt vergoeden.
Dit is een aanpassing op de bestaande 30%-regeling. U kunt straks de kosten vergoeden door 30% van het loon belastingvrij uit te betalen. De vergoeding zelf zit inbegrepen in die 30%. U hoeft hierbij niet aan te geven welke kosten uw werknemer echt heeft gemaakt.
Per 1 januari 2024 komt er voor deze optie een maximumbedrag. U mag de kosten vergoeden tot een maximum van 30% van de Wet Normering Topinkomens (WNT) voor topsalarissen. Dit bedrag wordt ieder jaar vastgesteld.
Uw werknemer moet voldoen aan de voorwaarden van de 30%-regeling. En u moet uw werknemer bij de Belastingdienst aanmelden als gebruiker van de 30%-regeling.