Flink bijgestort in pensioenpotjes nu dat fiscaal vriendelijk kan
Zelfstandigen en werknemers storten gretig extra geld in hun pensioenpotjes sinds de invoering van de nieuwe pensioenwet. Sinds juli vorig jaar kun je bijna drie keer zoveel fiscaal vriendelijk in de opbouw van aanvullend pensioen steken. Velen maken van die mogelijkheid gebruik.
Aanbieders van spaar- en beleggingsproducten voor je pensioen, zoals Brand New Day en BrightPensioen, zien veel extra pensioenstortingen sinds de invoering van de Wet toekomst pensioenen in juli 2023. Die wet regelt een grote stelselwijziging bij pensioenfondsen, maar geeft mensen zonder pensioenregeling ook meer ruimte om fiscaal vriendelijk extra pensioen op te bouwen. Het gaat dan om zelfstandigen en medewerkers die geen pensioenregeling via hun werkgever hebben. Nu gaat het om ruim twee miljoen mensen, maar de groep wordt steeds groter. Net als werknemers die wél zijn aangesloten bij een pensioenfonds kan de groep een deel van het inkomen belastingvrij in een pensioenproduct storten. Sinds de nieuwe pensioenwet is dit deel bijna 30 procent, tegen 13,3 procent daarvoor. Ook is er nog een groep van een miljoen werkenden die een pensioenregeling heeft waarin weinig wordt opgebouwd. Wie risico loopt op een mager pensioen heeft mogelijk ook nog ruimte om met die 30 procent van zijn inkomen fiscaal vriendelijk extra pensioen op te bouwen.
Stortingen in extra pensioen nemen toe
Er valt dus veel extra geld te storten, en dat merkt Brand New Day. In de tweede helft van 2023 stortten bestaande klanten maandelijks gemiddeld 40 procent meer in hun pensioenpotjes. De pensioenbank groeide hierdoor flink. Het vermogen van klanten nam mede daardoor met een derde toe tot 6,4 miljard euro. Dat kwam ook door een toename van het aantal klanten – van 240.000 naar 300.000 – en door een gunstig beursjaar. Brand New Day maakte vorig jaar ook meer winst: 21,5 miljoen euro, tegen 10,2 miljoen euro een jaar eerder.
Mensen meer bezig met hun pensioen
Brand New Day-topman Kalo Bagijn verwacht dat de inleg verder zal groeien in komende jaren. “Mensen zijn zich gelukkig steeds meer bewust van hun pensioen.” Volgens hem komt dat doordat er in de afgelopen jaren veel is geschreven over het nieuwe stelsel en over het uitblijven van inflatiecorrecties bij pensioenfondsen. “Daardoor zijn ze bang dat hun eigen pensioen niet goed genoeg is geregeld en komen ze in actie.” Ook nu er extra ruimte is om in te leggen, grijpen klanten die kans. “Klanten lieten ons weten hun inleg te gaan verdubbelen als die verruiming er zou komen”, zegt Bagijn. “Al zal dat niet bij iedereen lukken. Als je het extra geld niet overhebt, kun je het ook niet opzijzetten.”
Vooral in december veel bijgestort
Ook bij BrightPensioen worden er extra stortingen gedaan sinds de zomer. De inleg groeide daar met 71 procent, mede door een klantgroei van 25 procent. “Er werd vooral in december veel bijgestort”, zegt directeur Sjaak Zonneveld. “Waarschijnlijk omdat zelfstandigen er door hun boekhouders op zijn gewezen dat je extra geld in je pensioen kunt steken.” In december stortten klanten 36 miljoen euro, tegen 21 miljoen euro in december vorig jaar. Een deel van die groei komt van geld dat klanten overhadden uit eerdere jaren. Je mag tot tien jaar terug de fiscale ruimte voor die pensioenopbouw benutten. Zonneveld noemt de extra ruimte voor pensioenopbouw goed nieuws. “Niet iedereen zal meer dan 13,3 procent (de oude bovengrens, red.) van z’n inkomsten in z’n pensioen kunnen steken, maar het is al fijn dat je niet meer zo scherp hoeft te rekenen of je daar wel onder blijft. Met een grens van 30 procent is dat makkelijker.”
Nog niet volledige ruimte benut
Bij Brand New Day leggen klanten nu tussen de 10 en 15 procent van hun inkomen opzij. Bagijn verwacht dat dat naar gemiddeld 15 procent zal gaan. “Daarmee kun je een prima pensioen opbouwen.” De topman denkt dat de zogenoemde ‘witte vlek’ (de groep die amper pensioen opbouwt als zelfstandige of werknemer zonder pensioenregeling) mede door extra bewustzijn en ruimere opbouwmogelijkheden langzaam zal verdwijnen. “Mogelijk is nu nog niet iedereen op de hoogte van de mogelijkheden, maar dat komt vanzelf.” Als de groep pensioenlozen in de komende jaren niet halveert, wordt er een onderzoek naar een opbouwplicht gestart. Dat kondigde (inmiddels demissionair) minister Carola Schouten voor Pensioenen eind 2022 aan. Bij zo’n opbouwplicht zouden ook zelfstandigen en werknemers zonder pensioenregeling verplicht een deel van hun inkomen in pensioenopbouw moeten steken.
Bron: nu.nl