Gevolgen rekening-courantschuld door Wet excessief lenen
Bent u DGA, dan kunt u ervoor kiezen om in plaats van dividend uit te keren, bedragen uit de BV te onttrekken onder de noemer van geldlening of rekening-courant. Hierdoor bent u in tegenstelling tot een dividenduitkering of het opnemen van een hoger salaris niet direct belasting verschuldigd. Om dit zogenoemde excessief lenen te beperken, heft de fiscus met ingang van het belastingjaar 2023 belasting over deze schulden. Wat betekent dit concreet?
Wanneer u en uw partner samen op 31 december van enig jaar (voor het eerst op 31 december 2023) meer dan € 700.000 schuld hebben aan uw BV, wordt het meerdere als fictief dividend aangemerkt. U bent dus over dit meerdere 26,9% IB (aanmerkelijkbelangheffing) verschuldigd. De schuld komt daarmee niet te vervallen. Deze blijft gewoon bestaan, en ook de rente- en aflossingsverplichtingen blijven doorlopen. De schuld aan de BV voor uw eigen woning blijft wel buiten deze regeling als deze vóór 1 januari 2023 al bestond.
Leent u na 1 januari 2023 geld bij uw BV voor een eigen woning? Dan valt deze schuld alleen buiten de regeling op voorwaarde dat er als zekerheid voor de BV een hypothecaire inschrijving is. Om de aanmerkelijkbelangheffing te voorkomen zult u voor het einde van het jaar actie moeten ondernemen. In het algemeen kunt u verschillende wegen bewandelen om de schuld aan uw BV te
verlagen.
Zo kunt u bijvoorbeeld de schuld aflossen door uw privéspaargeld over te dragen aan uw BV. Mogelijk ook vermogen dat u vrijmaakt door vastgoed of beleggingen te verkopen. Let wel: als u vastgoed overhevelt van privé naar de BV, is daar overdrachtsbelasting mee gemoeid. Een andere optie is de BV een ‘echte’ dividenduitkering te laten doen. Dan betaalt u uiteraard wel inkomstenbelasting in box 2 over het dividend. Wacht daar niet te lang mee: er staan namelijk veranderingen op stapel in box 2. Vanaf 2024 geldt tot aan een inkomen van € 67.000 een tarief van 24,5%, boven die grens moet u 31% belasting betalen.
Bron: Belastingbelangen