Korting op inhaalzorg van de baan
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft gisteren op haar website een bericht geplaatst waarin wordt aangekondigd dat bij de vaststelling van de definitieve continuïteitsbijdrage, de zogenaamde inhaalzorg op ‘nul euro’ wordt gesteld.
Met andere woorden; zorg die in de tweede helft van 2020 is geleverd bóven de normomzet van 2019, wordt niet meer als ‘inhaalzorg’ aangemerkt, maar gewoon volledig vergoed. Daarmee is de korting die op deze zorg in het kader van de continuïteitsbijdrage van toepassing was (45% vergoeding i.p.v. 100%) komen te vervallen.
Positief bericht
Eerder zorgde deze korting voor de nodige commotie en talloze vragen omtrent de manier waarop de omvang van de inhaalzorg kon worden vastgesteld. Het KNGF heeft daar destijds aandacht voor gevraagd. Met het positieve bericht van ZN is nu voldaan aan de wens van het KNGF en vele fysiotherapeuten.
De berichtgeving luidt:
Zorgverzekeraars vereenvoudigen vaststelling generieke continuïteitsbijdrage
Zorgverzekeraars gaan vanaf komende zomer de generieke continuïteitsbijdrage (CB) definitief vaststellen. Zorgaanbieders die deze financiële tegemoetkoming hebben aangevraagd en al een voorlopige bijdrage hebben gehad, krijgen dan een eindafrekening. Die is vereenvoudigd.
Vanaf mei 2020 konden zorgaanbieders een aanvraag indienen voor de generieke continuïteitsbijdrage, die vervolgens door zorgverzekeraars is uitbetaald. Dit betrof op dat moment een voorlopige bijdrage, die medio 2021 definitief vastgesteld zou worden. Om met die definitieve vaststelling daadwerkelijk te kunnen starten, hebben zorgverzekeraars gekozen de berekening iets te vereenvoudigen.
Berekening per zorgverzekeraar
Om de berekening van de definitieve CB eenvoudig te houden en niet te tijdrovend, wordt deze decentraal, dus door iedere zorgverzekeraar zelf, uitgevoerd. Dat was ook bij de voorlopige berekening het geval. Om onbedoelde negatieve effecten voor zorgaanbieders te voorkomen wordt inhaalzorg hierbij niet meegenomen in de berekening. De omvang van de inhaalzorg is dus op ‘nul euro’ gesteld.
Voor zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) geldt deze wijziging vooralsnog niet. De vaststelling van de continuïteitsbijdrage vindt vanwege de bekostigingssystematiek op een later tijdstip plaats.
Bron: KNGF