Schijnzelfstandigheid zzp’ers weer onder de loep bij de Belastingdienst
Werkt u met zzp’ers? Of overweegt u om zzp’ers in te schakelen? Vanaf 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst weer actief op schijnzelfstandigheid. Ontdek wat dit betekent voor u en uw onderneming en waar u rekening mee kunt houden.
Niet alle zzp’ers écht zelfstandig
In 2023 telde Nederland ongeveer 1,2 miljoen zzp’ers, dit komt neer op dertien procent van alle werkenden volgens de cijfers van het CBS. Deze zzp’ers voldoen niet allemaal aan de criteria van echte zelfstandigen. Dat zou betekenen dat u als opdrachtgever voor hen loonheffing moet inhouden. Plus dat u premies voor werknemersverzekeringen en pensioenpremies moet betalen. Bovendien hebben zij dan recht op ontslagbescherming.
Pas werkpraktijk en contracten aan
Nu we weten dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 weer strenger controleert, is het goed om hier bewust van te zijn. Dit levert voor u als opdrachtgever mogelijk grote ongewenste financiële risico’s op. Pas daarom uw werkpraktijk en contracten aan. Wij ondersteunen u hierbij graag. Zodat u straks niet voor verrassingen komt te staan.
Zo is het belangrijk dat de opdracht van een zzp’er niet de kenmerken heeft van een reguliere dienstbetrekking. Let daarbij onder andere op de volgende punten:
- Gedraagt de werker zich echt als ondernemer?
- Voert de werker unieke taken uit die niet volledig geïntegreerd zijn in uw organisatie?
- Heeft de werker daadwerkelijk de vrijheid om zijn werkzaamheden naar eigen inzicht uit te voeren?
Bij de beoordeling worden alle feiten en omstandigheden meegewogen. Maak daarbij gebruik van een modelovereenkomst die door de Belastingdienst is goedgekeurd.
Wijziging in de wetgeving
Het is voor u goed om te weten dat de overheid momenteel werkt aan een inhoudelijke wijziging van de huidige Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Deze wordt veranderd naar de wet VDBAR. Dit staat voor de Wet verduidelijking deregulering beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden. Deze wijziging geldt naar verwachting vanaf 1 juli 2025. Deze nieuwe wet kent mogelijk extra criteria waarmee de Belastingdienst eenvoudiger kan bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking.
Bron: Flynth