Van één BV naar twee BV’s
In economisch onzekere tijden kan het raadzaam zijn om vermogen in uw BV af te scheiden van het ondernemersrisico. Dit kunt u doen door een holdingstructuur op te zetten. Hoe pakt u dat aan? Wat zijn de voordelen?
Nadelen één BV. Van een holdingstructuur is sprake als u aandelen in een holding-BV houdt die vervolgens de aandelen van een werkmaatschappij in bezit heeft. Als u onderneemt met slechts één BV, dan heeft dit nadelen ten opzichte van een holdingstructuur. Deze nadelen zijn:
- al uw ondernemingsvermogen zit in één BV. Hierdoor loopt u met dit volledige vermogen ondernemersrisico;
- bij verkoop van uw aandelen moet u direct inkomstenbelasting betalen in box 2 (26,9%) over de behaalde verkoopwinst.
Voordelen holdingstructuur. Vanwege deze nadelen is het beter om uw aandelen in de werkmaatschappij te houden via een holding-BV. De belangrijkste voordelen hiervan zijn:
- u kunt belangrijke activa (pand, machines, overtollige liquiditeiten) in uw holding-BV onderbrengen, zodat deze buiten de risicosfeer van uw onderneming vallen;
- bij verkoop van de aandelen in de werkmaatschappij door uw holding-BV kunt u gebruikmaken van de deelnemingsvrijstelling. Hierdoor blijft de verkoopwinst onbelast, zolang deze in de holding-BV blijft;
- u kunt uw holding-BV ook gebruiken voor bedrijfsvreemde activiteiten, zoals beleggen of het investeren in andere ondernemingen;
- u kunt mogelijk vennootschapsbelasting besparen door het verspreiden van de winsten over beide BV’s.
Holdingstructuur optuigen
Fiscaal geruisloos. Hoe brengt u nu een holdingstructuur tot stand? U bent immers al begonnen met één BV. Moet er dan worden afgerekend met de Belastingdienst? Nee, dit is gelukkig niet het geval. Er zijn verschillende manieren om een holdingstructuur alsnog tot stand te brengen.
Aandelenfusie. Zo kunt u via een aandelenfusie uw aandelenbezit in de werkmaatschappij uitruilen tegen aandelen in een nieuw op te richten holding-BV. Onder voorwaarden kan dit fiscaal geruisloos plaatsvinden. Voordeel van deze aanpak is dat uw onderneming in dezelfde BV blijft. Dit leidt dan niet tot veel administratieve rompslomp. Bovendien is deze wijze van herstructureren eenvoudig, omdat er enkel sprake is van de overdracht van aandelen en dus niet van ondernemingsvermogen.
Bedrijfsfusie
Huidige BV wordt holding-BV. In de praktijk wordt een holdingstructuur ook vaak tot stand gebracht door een bedrijfsfusie. Uw huidige BV wordt dan omgezet in een holding-BV. Deze richt een nieuwe dochtermaatschappij op waarin uw onderneming wordt ingebracht. Let op. Omdat er hierbij wel wordt geschoven met een onderneming, is deze aanpak wat gecompliceerder. Zo moet er een beschrijving van de inbreng worden opgesteld.
Cherry picking. Voordeel van deze aanpak is wel dat er gekozen kan worden welke onderdelen van de onderneming daadwerkelijk in de nieuwe BV terechtkomen (cherry picking). U kunt bijv. overtollige liquiditeiten of machines niet inbrengen in de werk-BV. Bij een aandelenfusie is dit niet mogelijk. Daarbij is het alles of niets en moet er dus achteraf weer werk worden verzet om belangrijke bedrijfsmiddelen over te brengen naar de holding-BV.
Bron: Tips & Advies