Wat betekent het wetsvoorstel verplichtstelling vertrouwenspersoon?
Ongewenst gedrag zoals discriminatie, seksuele intimidatie, agressie, geweld en pesten komt helaas nog steeds voor op de werkvloer. Dergelijke gedragingen kunnen leiden tot psychosociale arbeidsbelasting, verzuim en uitstroom van personeel. Dat levert niet alleen problemen op voor werknemers en werkgevers, maar is ook maatschappelijk ongewenst. Daarom heeft het kabinet het wetsvoorstel verplichtstelling vertrouwenspersoon geïntroduceerd.
Veilige en gezonde werkplek
Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet zijn werkgevers verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Werkgevers moeten daarom maatregelen treffen om ongewenst gedrag op het werk zoveel mogelijk te voorkomen. Een belangrijk onderdeel daarvan is doorgaans het aanstellen van een vertrouwenspersoon.
Vertrouwenspersoon
Een vertrouwenspersoon is hét aanspreekpunt voor werknemers die te maken hebben met ongewenste omgangsvormen op het werk. Het wetsvoorstel verplicht werkgevers met ten minste tien werknemers om minimaal één vertrouwenspersoon aan te wijzen. Dit kan een in- of extern werkzaam persoon zijn. Deze dient voldoende tijd en middelen te krijgen om de functie van vertrouwenspersoon naar behoren te kunnen vervullen.
Geheimhouding, benadeling en opzegverbod
Op grond van het wetsvoorstel komt er ook een opzegverbod en een wettelijke geheimhoudingsplicht voor de vertrouwenspersoon. Daarnaast komt er een verbod om de vertrouwenspersoon te benadelen om een reden die te maken heeft met het uitoefenen van de functie van vertrouwenspersoon.
Toezicht en handhaving
Als het wetsvoorstel verplichtstelling vertrouwenspersoon wordt aangenomen zal deze door de Nederlandse Arbeidsinspectie worden gehandhaafd. De Arbeidsinspectie kan een waarschuwing, eis tot naleving of bestuurlijke boete opleggen.
Bron: BDO