Wat er nog kan met een oud-regimelijfrentepolis
De opvolgende fiscale regels voor lijfrentes zijn complexe regels met dito overgangsrecht. In dit overgangsrecht staat onder andere dat ‘oude’ polissen hun ‘oude’ regime houden. Hoe is dit nu te gebruiken voor vermogensoverheveling?
Om welke polissen gaat het? Een oud-regimelijfrentepolis is:
- een lijfrente die is afgesloten voor 16 oktober 1990 en waarvoor premie is betaald tot uiterlijk 31 december 2000; of
- een voor 1 januari 1992 afgesloten lijfrentepolis waarvoor de premie in één keer is voldaan.
Uitkering belast. Als zo’n polis tot uitkering komt, moet er over de uitkeringen inkomstenbelasting worden betaald. Tip. Het is echter ook mogelijk om de lijfrentetermijnen aan iemand anders, bijv. de kleinkinderen, te laten uitkeren.
Is afkoop toegestaan?
Onvoordelig. Als uw cliënt zijn oud-regimepolis ineens laat uitkeren (afkoopt), betaalt hij maximaal het toptarief inkomstenbelasting van 49,50%. Hij betaalt over de afkoop geen revisierente. Let op. Ook zonder revisierente is afkopen meestal onvoordelig. Als uw cliënt de lijfrente gewoon in termijnen laat uitkeren, betaalt hij meestal minder belasting. Tip. Als hij over de lijfrentetermijnen toch al 49,50% belasting betaalt, is afkoop het overwegen waard. Hij kan dan immers ineens over het hele nettobedrag beschikken.
Het blijft in de familie …
Schenken aan kleinkinderen. In tegenstelling tot een polis die onder het nieuwe lijfrenteregime valt, mag uw cliënt een oude polis of de uitkeringen uit deze polis schenken aan zijn kleinkinderen. Meestal is dit fiscaal gunstig en uw cliënt doet meteen aan vermogensoverheveling.
Uitkering schenken. Zijn de kleinkinderen meerderjarig en hebben zij een lager inkomen dan uw cliënt, dan betalen zij over de uitkeringen minder inkomstenbelasting dan uw cliënt. Let op. Ga vooraf met de kleinkinderen na of schenken voor hen niet verkeerd uitpakt, bijv. in verband met toeslagen of een eventuele uitkering.
Polis schenken. In plaats van de lijfrentetermijnen kan uw cliënt ook de polis schenken. Ook in dat geval gaan de lijfrente-uitkeringen naar de kleinkinderen, waarover zij dan inkomstenbelasting moeten betalen.
Schenkbelasting
De schenking van de polis is in beginsel belast met veelal 10% schenkbelasting over 70% van de poliswaarde. De kleinkinderen hoeven ‘slechts’ over 70% van de waarde schenkbelasting te betalen, omdat zij inkomstenbelasting moeten betalen over de lijfrentetermijnen.
Termijnen schenken. De schenkbelasting kan worden voorkomen door niet de polis, maar jaarlijks de lijfrentetermijnen te schenken. Deze zijn vrij van schenkbelasting. Tip. Het schenken van de lijfrentetermijnen geeft meer flexibiliteit.