Wetsvoorstel betaald ouderschapsverlof aangenomen door Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft op 20 april 2021 het wetsvoorstel betaald ouderschapsverlof aangenomen. Het wetsvoorstel treedt 2 augustus 2022 in werking.
De Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken bespreekt op 11 mei 2021 de procedure.
Bij de geboorte van een kind komt er veel op ouders af. Het kabinet wil dat mensen meer de ruimte krijgen om te kiezen hoe ze zorg en werk kunnen combineren. Daarom krijgen ouders per 2 augustus 2022 negen weken van het ouderschapsverlof doorbetaald. Het kabinet stimuleert ouders daarmee om het ouderschapsverlof echt op te nemen. De Tweede Kamer heeft op 20 april 2021 met het wetsvoorstel ingestemd.
26 weken ouderschapsverlof
Nu al kunnen ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Dat verlof is in principe onbetaald, tenzij werkgever en werknemers daar binnen hun bedrijf of cao andere afspraken over maken. Daardoor kan niet iedereen het zich veroorloven gebruik te maken van het verlof: slechts een derde van de ouders neemt ouderschapsverlof op.
Negen weken betaald
Het kabinet heeft besloten om de eerste negen van de 26 weken ouderschapsverlof te gaan betalen. Ouders krijgen straks van UWV een uitkering ter hoogte van vijftig procent van hun dagloon, tot vijftig procent van het maximum dagloon. De regeling gaat op 2 augustus 2022 in. UWV en werkgevers hebben daardoor tijd om zich voor te bereiden.
Opnemen in eerste levensjaar
Een belangrijk element is dat de eerste negen weken alleen worden betaald als deze in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. Verlof dat niet in het eerste jaar is opgenomen, kan worden toegevoegd aan de 17 weken onbetaald verlof. Deze kunnen nog steeds tot de 8e verjaardag van het kind worden opgenomen, maar dus zonder betaling. Het blijft mogelijk voor werkgevers en werknemers om daar aanvullende afspraken over te maken.
Extra geboorteverlof
De invoering van betaald ouderschapsverlof volgt op de invoering van extra geboorteverlof voor partners. Sinds 1 januari 2019 krijgen partners geen twee, maar vijf werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij nog eens vijf weken betaald verlof in de eerste zes maanden van een baby. Daarmee krijgen partners van moeders in het eerste levensjaar van het kind in totaal vijftien weken betaald verlof.
Europese richtlijn
Moeders hebben ook recht op deze negen weken betaald ouderschapsverlof, naast het bestaande zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het kabinet geeft met deze besluiten ook invulling aan de Europese richtlijn over de werk-privébalans.
Amendementen en moties
De volgende amendementen en moties zijn behandeld:
- amendement over tenminste het minimumloon bij aanspraak op ouderschapsverlof en geboorteverlof:
verworpen; - amendement over het volledig doorbetalen van ouderschapsverlof: verworpen;
- amendement ver het oprekken van de leeftijdsgrens naar 18 jaar t.a.v. ouderschapsverlof en flexibel werken: verworpen;
- amendement over een evaluatietermijn van drie jaar: aangenomen;
- motie over een toegankelijkheidstoets op verlofregelingen: aangenomen;
- motie over het monitoren van effecten van het wetsvoorstel: aangenomen.
Bron: Salaris Vanmorgen